Учени са Доказали,че Морето ни Прави Щастливи

Ако пътуването е вашата страст, тогава тази новина определено е за вас. Италиански учени в продължение на 10 години са изследвали ефектите на морето върху нашите емоции и установили, че това води до повишаване на нивата на хормона на щастието.
1. Синият Цвят предизвиква чувство на покой

Синият Цвят понижава кръвното налягане и забавя сърдечната честота, като по този начин намалява на емоционалния стрес. Със сигурност затов е най-любим цвят на населението на Земята,както показват годишни изследвания.
2. Дълго присъствие на брега на морето разтоварва подсъзнанието

Както се оказва, за да се успокои подсъзнанието ви, просто погледнете красив морски пейзаж. Възприемането на природните образи активира нашия мозък, което води до балансиране на емоционалната стабилност и причинява щастливи спомени.
3.Водата освежава уморения мозък

В проучване от 1995 г., публикувано в списание Environmental Rsychology, степента на концентрация на двете групи ученици са анализирани: един е в стаята с изглед към изглед към морето, а от друга – към града. Първата група не само дава много по-добри резултати, но също така показа концентрация по време на експеримента.

морето ни прави щастливи
морето ни прави щастливи

4. При контакт с водата изпитваме удоволствие

Според отговорите на хората за измерване на щастието „метър – Mappiness приложения“, хората да се чувстват комфортно, когато са на открито, и по-щастливи (5,2%) – когато те чувстват контакт на водата с тялото си.

5. Водата – това е част от естествените човешки местообитания

Ние сме свързани с водата от началото на живота си. Човешкото тяло е средно със 75% вода, и поддържането на хидратацията на организма ни – това е основното правило за перфектното функциониране на тялото ни.
300x250_BG_brunette-bigger_81b0982e

Нестринари в село Българи- Мистерии в Странджа

Всяка година Нестинарите в село Българи почитат на 3 юни празника на свети Константин и Елена.
Уникалният древен български ритуал е запазен в това малко селце на Странджа .В миналото селото се е наричало Ургури.Смята се ,че е създадено още по времето на хан Аспарух,който изпратил там войници да пазят южните граници на България.От тях е останал и този древен обичай ,тъй като древните българи са били МАГИ-ОГНЕПОКЛОННИЦИ.По-късно е вплетен в християнството и е запазен до днес.
Танците на нестнарите започват в 10 часа вечерта и изживяването наистина е неповторимо.Една Мистерия запазена от хилядолетия до наши дни,която си остава загадъчна и необяснима.

село Българи Нестинари ,Подготовка на Огъня
село Българи Нестинари ,Подготовка на Огъня

 

Нестинари село Българи 2016
Нестинари село Българи 2016

Нестинари в село Бъгари 2016
Нестинари село Българи 2016

300x250_BG_brunette-bigger_81b0982e

 

Животът на Морето Повишава Психичното Здраве

Хората,които живеят в близост до морето са с по- добро психично здраве. Разбира се, ние винаги сме подозирали това, но сега този факт е научно доказан.

Една група от изследователи от университета в Кентърбъри в Нова Зеландия, и Университета на Мичиган, по примера на жителите на град Уелингтън изследвали как да живота в близост до океана влияе на психичното здраве на хората. След отчитане на фактори като ниво на доходите, възрастта и пола, се стигна до заключението, че хората, които живеят в домове с изглед към океана, са по-малко предразположени към психични проблеми, отколкото живеещите в други местности.

морето влияе положително на психичното здраве-
морето влияе положително на психичното здраве-

Оказва се, че благоприятният ефект не се дължи на близостта до природата като цяло, а именно близостта до океана. Настаняването в близост до парк или гора не предизвиква такъв ефект. Ето как в изявление съавтора Amber Pearson обяснява този феномен: „морските зони не са подложени на значителни промени, докато в градските горски области имат детски площадки и други съоръжения, построени от човека. Ако те са девствени гори, ние може да получим различен резултат. “

Учените планират да продължат да изучават други места, където има големи водоизточници – например, като животът около Големите езера. Те се надяват, че по-дълбоко разбиране на околната среда и нейното влияние върху здравето ни, ще ни помогне да изградим правилно живота си.
012

e686f9b20d0b734c6ac11c054415a874

Интервю с Шарлопов от Квартала на Богатите в Созопол

Бизнесменът Стефан Шарлопов,който изгради прекрасното селище Созополис/днес квартал на богатите /
в екслузивно интервю в „Комбина“ за парите ,политиците .Може да надникнете в този рай, и да разберете как живеят богатите българи и руснаци :

За най-малките апартаментчета казва Шарлопов цените започват от 150 000 евро и достигат до милион за по-големите къщи.Полуостров Колокита е и място където се пресичат магнитните линнии на земята,по които се ориентират птиците при миграция.Мястото е силно енергийно и не случайно в миналото там е имало древно светилище ,което днес се намира в имението на Шарлопов.
Една от най-рисковите проекти на бизнесмена се превръща в печеливш и успешен бизнес.От консултант Шарлопов се превръща в инвеститор на „Созополис“.“Това е рая,където искам да остарея „-споделя господин Шарлопов.

300x250_BG_brunette-bigger_81b0982e

Беглик Таш- Древно Тракийско Светилище

Ако сте на почивка в Созопол,ще бъде интересно а вас да посетите едно древно тракийско светилище Беглик Таш ,което се намира съвсем близо в района /на 15 км от Приморско/.

Това светилище е свързано с култа към Свещената Богиня Майка и Богът на Слънцето Аполон.

Състои се от каменни мегалитни съоръжения ,които представляват култов оракулски комплекс- там древните траки са гадаели бъдещето и са правели духовни посвещения.

Стар римски път през гората ви отвежда до Маслен нос и прекрасна гледка към морето!

Ето и малко снимки :

Беглик Таш - Карта на Светилището
Беглик Таш – Карта на Светилището
Беглик Таш -снимка отдалече
Беглик Таш -снимка отдалече

Начало- началото е първият въвеждаш камък от целия култов комплекс,така нареченият вход към светилището.Ориентиран към югозапад, в неразкритата си част продължава към чистия запад.Той определя и главната ос- изток-запад,около която са позиционирани основните обекти,изграждащи светилището.

Беглик Таш -вход към светилището
Беглик Таш -вход към светилището

2.Брачното ложе- този дълъг и плосък камък наистина прилича на легло,според историците тук жреците са извършвали ритуално съединение между Богинята Майка и Бога Слънце ,между мъжкото и женското начало….Издялана е и възглавница в източната част на ложето,което определя ориентацията на главата към изгрева.Върху него жрецът и жрицата ритуално представяли свещения брак между Бога Слънце и Богинята Майка в нощта на лятното равноденствие.

Беглик Таш Брачното ложе
Беглик Таш Брачното ложе

3.Първи жертвен камък с две ритуални вани- тук жреците са изливали ритуално вода,вино и са поставяли плодове като жертва  към боговете ,в редки случаи са правели жертвопринощения на животни

Беглик Таш- Първи жертвен камък с две ритуални вани
Беглик Таш- Първи жертвен камък с две ритуални вани

4.Трон на Главния Жрец – в процеса на ритуала главният жрец е сядал на този трон…и ръководел церемониите…интересно нали?

Беглик Таш Трон
Беглик Таш- Трон

 

Беглик Таш Трон
Беглик Таш Трон

Скалата е издълбана като седалка и е доста удобна за сядане ….за съжаление хората сядат на трона ,но не успяват да се свържат с духовете на предците ….

Беглик Таш Трон
Беглик Таш Трон
Беглик Таш
Беглик Таш

5.Свещена площадка-скална скулптура,изобразяваща пентаграми и фалически символи,застъпващи двете начала в природата-мъжкото и женското начало.Скалните вани събирали вода,необходима за ритуалите.

беглик таш,скална площадка
беглик таш,скална площадка

6.Камъкът на Бога Слънце-голям заоблен камък,наречен още Менхир- с отпечатък от стъпалото на бога  на върха …..за съжаление камъкът е огромен и не посмяхме да се катерим по сучпената стълба нагоре ….но някои руснаци проявиха смелост и се качиха на самия връх …

Беглик Таш слънчевия камък
Беглик Таш слънчевия камък

7.Номер Седем е малък камък в основата на централната ритуална площщадка,върху който е изсечена стъпката на Богинята Майка….

Беглик Таш -Малък Камък със Стъпката на богинята Майка
Беглик Таш -Малък Камък със Стъпката на богинята Майка

Ето на тази снимка се вижда стъпката изсечена в камъка,която хората са посипали с дребни монети с надежда да се сбъднат желанията им….а може би наистина по нашите земи да са живели Великани и това да е отпечатък от техните стъпки?

Беглик Таш -Малък Камък със Стъпката на богинята Майка
Беглик Таш -Малък Камък със Стъпката на богинята Майка

8.Плеяди- дупките в скалата са проекция на Звездната система Плеяди…по време на ритуал са ги запълвали с масло и са ги запалвали….интересно е било…каквото горе- такова и долу !Магическа сакралност!

Плеяди-беглик таш
Плеяди-беглик таш

Ето за тези дупки в скалите става дума:

Плеяди-беглик таш
Плеяди-беглик таш
Плеяди-беглик таш
Плеяди-беглик таш

9.Номер Девет са тези скални късове…Посеченият Камък

Беглик Таш
Беглик Таш

10.Апостол Таш-гигантски скален къс с формата на обърнато сърце.Той е стъпил върху източния край на ритуалната площадка,но е отделен от нея с дълбок канал.В основата е издълбан дъговиден отвор,през който посветените преминавали от земния към подземния свят,тоест от владението на Бога Слънце,към Владението на Богинята Майка.

Апостол Таш
Апостол Таш
Беглик Таш номер 10
Беглик Таш номер 10

12.Номер Дванадесет Слънчевият Часовник ,който е рарушен от земетресение…мегалитно съоръжение ,което древните са ползвали като часовник.

Беглик Таш Слънчевият Часовник
Беглик Таш Слънчевият Часовник

11.Утробата ……..там също са се извършвали ритуали на духовно посвещаване..класически мегалитен паметник,най-големият по нашите земи.Символизира Утробата на Богинята Майка-Земята и в него се извършва тайнството на раждането на Хероса-героят Жрец или Цар,призван да извърши подвизи.След „раждането си“ Херосът озарен от светлината на изгряващото Слънце се явявал под арката на Апостол Таш,посрещан от множество поклонници.

Главен Долмен Утроба Беглик таш
Главен Долмен Утроба Беглик таш
Беглик Таш Утробата
Беглик Таш Утробата-наистина прилича на родов канал

13.Лабиринтът- тук посветеният е трявало да избере посока,според това коя посока избира се определяло дали е достоен за духовна инициация или не.Система от скални коридори,през които „непосветените „преминавали в стремеж към духовна инициация.За вярна се считала лявата „магическа“ посока,която отвеждала до царството на Хадес.

Беглик Таш Лабиринт
Беглик Таш Лабиринт
Беглик Таш Лабиринт
Беглик Таш Лабиринт-този тесен процеп е трябвало да преминават търсещите духовно познание……..смятало се ,че е път към долната земя…Подемното Царство на ХАДЕС -доста страшничко е било ако се е правело вечер…
Беглик Таш Лабиринт
Беглик Таш Лабиринт
Беглик Таш Лабиринт
Беглик Таш Лабиринт

14.Къщата на Оракула….останки от жреческо жилище от най-късния период на светилището 4 в сл.Христа.

Беглик Таш
БегликТаш

А ето и снимаки от красивия Маслен Нос:

Маслен Нос
Маслен Нос
маслен нос
маслен нос
Пътят към Маслен Нс
Пътят към Маслен Нос

Красотата на Странджа и нейните тракийски митерии си заслужава да се види.Не пропускайте да посетите това древно светилище запазено от хиляди години.Ако обичате културния туризъм ,а не само посещенията на ресторанти и барове ,това място не е за пропускане !

 

300x250_BG_brunette-bigger_81b0982e